زمین شناسی خلیج فارس
۰ ۱۶۵۲ ۰ ۱۳۹۳/۰۶/۱۱ ۰۲:۰۰
زمین شناسی خلیج فارس
خلیج فارس یک دریای حاشیهایMarginal Sea است که به طور کامل روی فلات قاره قرار دارد و سراشیبیSlope آن در خلیج عمان است. این خلیج 200 تا 300 کیلومتر پهنا و سطحی در حدود 226000 کیلومترمربع را زیر پوشش دارد. ژرفای میانگین آن حدود 35 متر و ژرفترین نقطة آن در کرانة ایرانی تنگة هرمز است که ژرفایی تا 165 متر دارد، ولی، میانگین آن در کنارههای محور، 74 تا 92 متر است.
از نظر ریختشناسی، خلیج فارس نامتقارن و شیب ساحل عربی (جنوبی) آن آرامتر از ساحل ایرانی (شمالی) است. به سخن دیگر، محور طولی خلیج فارس آن را به دو قسمت تقسیم میکند (شکل 10-9). یکی تک شیب Homocline پایدار جنوبی که پیشبوم سپر عربستان است و شیب بسیار آرام (35 سانتیمتر هر کیلومتر) دارد و دیگری بخش ناپایدار شمالی است که قسمتی از رشتهکوههای چینخوردة زاگرس و تغییرات شیب آن 175 سانتیمتر در هر کیلومتر است.
کرانة جنوبی خلیپست، محیط تبخیری و منطقة کشندی (سبخایی) مشخص است. کرانة ایرانی این دریا، از سازندهای سخت و بلند با ریختار ج فارس، به ویژه در خاور شبه جزیرة قطر، منطقة وسیع و کم ژرفایی (10 تا 20 متر) است که به طور عمده با ریختشناسی خطی ساخته شده و با واسطة یک دشت ساحلی باریک، با دریا در ارتباط است. منطقة کمشیب کرانة جنوبی و دریای کم ژرفای آن با تاقدیسهایی با بامهای کم شیب با روند شمالی – جنوبی تا شمال خاوری – جنوب باختری (روند پیسنگ عربستان)، اغلب میدانهای نفتی بزرگی را میسازند. تاقدیسهای قطر، رودخان و بحرین اغلب چهرههای توپوگرافی کم شیبی را تشکیل دادهاند که با سیستمهای گسلی کنترل میشوند.
از سوی دیگر، کرانة ایرانی این خلیج، کرانهای کوهستانی با روند شمال باختری است که پشتههای تاقدیسی با بلندی بیش از 1500 متر هستند. به همین دلیل، ساختارهای کرانة شمالی خلیج فارس، از دیدگاه هندسی، با آنچه که در کرانة جنوبی است، تفاوت دارد. برخورد ساختارهای کرانة عربی و رشتهکوه زاگرس، توپوگرافی زیردریایی خلیج فارس را تشکیل میدهد. گرچه شیب بستر بسیار آرام است، ولی حدود 20 جزیره و تعدادی پشتههای کوتاه و بلند زیردریایی در آن وجود دارد که بیهنجاریهای توپوگرافی را تشکیل میدهند. جزایر ایرانی خلیج فارس به صورت پشتههای کشیده و موازی ساحل و یا کم و بیش دایرهای شکل هستند.
از گروه نخست، جزایر قشم و کیش را میتوان نام برد که در واقع دنبالة زاگرس بوده و بر اثر بالا آمدن سطح آب به صورت جزیره درآمدهاند. ولی، جزایر گرد مانند هرمز، ابوموسی و گنبدهای نمکی سری هرمز هستند. سطح جزایر خلیج فارس، از رسوبات تخریبی و مارن تشکیل شده که کم و بیش صدفدارند. خاک آنها شور و یا گچدار است و به همین دلیل رشد گیاهان محدود به انواع خاص است.
از نظر آب و هوایی، خلیج فارس شرایط خشک نیمه استوایی دارد، به طوری که در تابستان دما تا 50 درجه سانتیگراد میرسد و میزان تبخیر بیش از آبهای وارده است. جریانهای هوایی موسوم به «باد شمال» که از شمال باختری میوزد، در قسمتهای جنوبی تغییر جهت داده و به طرف شمال تمایل پیدا میکند. افزون بر اثرکلی بر ایجاد امواج و جریانهای سطحی، این بادها به مقدار زیاد رسوبات آواری – قارهای را به محیطهای دریایی حمل میکند.
به دلیل محصور بودن، اثر اقیانوس بر خلیج فارس بسیار ناچیز است و به همینرو، سرعت جریانهای زیرین و افقی آن بسیار اندک و حدود 10 سانتیمتر در ثانیه است. شوری بیشتر خلیجفارس نسبت به اقیانوس، موجب پیدایش جریان آبی از اقیانوس هند به خلیج فارس میشود. این جریان به موازات سواحل ایران و در جهت پادساعتگرد است. جریان موردنظر با کاهش دما و مقدار شوری همراه است، به گونهای که در تنگة هرمز مقدار نمک 6/36 گرم در لیتر ولی در انتهای شمال باختری، در دهانة کارون، حدود 40 در هزار است. میزان بارندگی در سواحل جنوبی کمتر از 5 و در حاشیة شمالی 20 تا 50 سانتیمتر در سال است. آبهای شیرین ورودی به خلیج فارس به طور عمده محدود به روان آبهای کوههای زاگرس، ترکیه و عراق است که از میان آنها، رودهای کارون، دجله و فرات پرآبترند. در کرانة جنوبی آبهای ورودی بسیار کم است . این امر میتواند عامل مهمی در چیرگی نهشتههای کربناتی بر نهشتههای آواری باشد.
آب خلیج فارس به دلیل تبخیر شدید، نمک فراوان دارد، به گونهای که در حوالی بحرین و قطر که ورود آب شیرین به تقریب هیچ است، در اثر تبخیر شدید مقدار نمکهای آب 45 گرم در لیتر میرسد و حتی، در برخی نقاط، به ویژه مردابهای کرانة عربی مانند خلیج سالوا Salwa ، نمکهای محلول 70 گرم در لیتر است.دمای آب در خلیج فارس از ورودی تنگة هرمز به طرف انتهای آن افزایش مییابد. روند افزایش دما و شوری آب همخوانی دارند (شکل 10-10).جدا ازجریانهای سطحی یکی از عوامل اثرگذار در ترابری و ساختارهای رسوبی خلیج فارس، جریانهای کشندی است. این جریانها به طور معمول روندی موازی با محور خلیج فارس دارند و سرعت آنها تا حدود 50 سانتیمتر در ثانیه و ارتفاع آنها بین صفر تا 4 متر بالای سطح آب است . در آبراهههای کرانهای ابوظبی، سرعت جریانهای کشندی ممکن است از 60 سانتیمتر در ثانیه نیز فراتر رود. چنین حرکتی برای رشد و توسعة ائولیتهای زیبای این منطقه شرایط لازم را فراهم میکند.
گفتنی است که در خلیج فارس، در زمینهای مسطح فراکشندی، دولومیت همراه با گچ تشکیل میشود و رسوبات دولومیتی در اعماق بیشتر از 2 متر کمیاب میگردد. در اثر وجود امواج ساحلی، در خلیج فارس ائولیتهای آهکی تشکیل میشوند که در نواحی کم عمق اطراف قطر و تنگة هرمز، بیشترین مقدار را دارد.
به طور کلی رسوبات عهد حاضر خلیج فارس، از ساحل به اعماق (عمق بیشینة 90 متر) دانهریزتر میشوند، به گونهای که مارنها در بخش مرکزی خلیج فارس تشکیل و نهشته میشوند. آهکهای مارنی، عمیقترین رخسارة عهد حاضر خلیج فارس است.
از نگاه زمینشناسی، خلیج فارس فرونشست زمینساختی کم ژرفایی است که در زمان ترشیری پسین در حاشیة جنوبی کوههای زاگرس تشکیل شده است.شدیدترین چینخوردگیهای زمان پلیو – پلیستوسن، کرانههای شمالی خلیج فارس (زاگرس) را چین داده است. میزان چینخوردگیها که در خشکیهای ایران شدید است (شیب 50 درجه و بیشتر)، با شیبهای کمتر به طرف دریا ادامه دارد به گونهای که در دریا به 10 تا 20 درجه میرسد. محور اصلی خلیج فارس نیز یکی از پیامدهای زمینساختی رخداد چینخوردگی زاگرس است که در زمان پلیو پلیستوسن شکل گرفته است. در پایان دورة پلیوسن، سطح دریا به احتمال حدود 150 متر بالاتر از سطح کنونی بوده است (فربریج، 1961). این سطح در حدود 100000 سال پیش از میلاد مسیح و به تدریج به سطح کنونی رسیده که آثار آن به صورت پادگانههای دریایی و سبخا، در کرانههای عربی خلیج فارس بر جای مانده است.سکوهای زیردریایی نیمه عمیق در افقهای مختلف و همچنین درههای به زیر آب رفته نشان میدهد که در زمان یخبندان پلیستوسن، سطح دریا در خلیج فارس، حدود 120 متر از زمان حال پایینتر بوده است. این سکوهای زیردریایی، این باور را به وجود آوردهاند که در زمان یخبندان، حدود 17 تا 70 هزار سال پیش از میلاد مسیح، دیرینه جغرافیای قارهای بر تمام خلیج فارس حاکم بوده و دریا به سوی تنگة هرمز پسروی داشته است.
در پسروی بیشینه، حوضة خلیج فارس درة بسیار بزرگی بود که رودهای دجله و فرات را به طور مستقیم وارد دریای عمان میکرد.پیشروی بخشی از دریا که در زمان یخچالی وُرم صورت گرفته، مربوط به 30 تا 45 هزار سال پیش از مسیح بود که در آن، سطح دریا به 40- (فربریج، 1961) و یا 25- (کورای، 1961) میرسید.نمونهای از آهک دریایی که از امالاقرس، از عمق 23 متری زیر سطح دریای کنونی، به روش کربن 14 تعیین سن شده، سن 26700 سال پیش از میلاد مسیح را نشان داده است.
عضو فعال
geologist and designer and painter