سلام خدمت دوستان .بدون مقدمه وارد موضوع بشیم
دکل ابتدا مسوول HSE به مدت 1 ساعت آموزش های لازم و محل تجمع در هنگام حادثه و همچنین نحوه استفاده از ماسک اکسیژن رو به شما به همراه فیلم یاد میده.بعد از اینکه این مرحله رو گذروندید یک عدد سوییت کامل در اختیارتون قرار داده میشه که محل استراحت شماست.
پرسنل دکل شامل:
آشپزها و خدمه از کشور هندوستان
حفار از کشور انگلستان و چین
مدیریت دکل که آنجا OIM نام داره از انگلیس
واحد تجهیزات E-ENGINEER از آلمان
حفاری کج از کشور مالزی شرکت WELL DRILL
و سرویس کمپانی ها(گل شناس-نمودارگیری-زمین شناس) از ایران بودند.نکته جالب این بود که من با یک گروه به نام(
ROP (RATE OF PENETRATION آشنا شدم که از بچه های ایران بودند و کارشون افزایش نرخ نفوذ بود.
از لحاظ امکانات دکل های دریایی واقعا عالی هستند .اینترنت و..........
هندی ها واقعا آدم های خوبی هستند و کار کردن باهاشون خوبه.یکی از کارمندان حفاری کج از ونزوئلا بود که بسیار فان بود.جالب اینجاست یکی از بچه های حفاری کج ایرانی بود و ساکن مالزی.حقوقشم روزی 1700 دلار بود.
دکلی که ما بودیم از نوع JACK UP بود یعنی دارای 3 پایه بلند بود که هنگام مستقر شدن این 3 پایه با موتور هیدرولیکی به کف دریا میچسبیدند و باعث ثابت ماندن دکل و تکان نخوردن اون میشدند.حفاری در دریا به صورت شاخه ایه (مثل ریشه درخته) یعنی از یک دکل چندین چاه زده میشه.میدان واقع در فاز 14 پارس جنوبی نزدیک قطر بود. واقعا سال تجربه دریا معادل 3 سال تجربه خشکیه به هر حال من به زبان خودمی این تجربه رو تعریف کردم اگه دوستان سوالی دارند در خدمت شما هستم
تعدادی از عکس های دکل رابرای دیدن بخش هایی از دکل دریایی در زمیمه قرار دادم
نام فایل: 870 1408642200 1
حجم: 1,92 مگابایت
قیمت: رایگان، تعداد دانلود: ۴۵
رمز: iran-spe.com
کلیه فایل ها با فرمت rar فشرده شده اند. برای باز کردن این فایل ها در ویندوز به win rar و در اندروید به Easy unrar نیاز دارید. هر چند ممکن است سایر فایل منیجر ها نیز این قابلیت را داشته باشند. رمز بازگشایی فایل ها در صورت نیاز iran-spe.com است.
من عکس ها رو به جای ضمیمه داخل پست قرار میدم که راحتتر برای دیده بشه.
اول تشکر،واقعا جالب و در نوع خودش بی نظیر بود مرسی
دوم میشه توضیح بدین چرا پرسنل دکل خارجی بودن؟
من شنیدم دکل های دریایی علاوه بر اینکه جابجایی عمودی دارند جابجاییه افقی هم دارند،صحت داره همچین چیزی؟
بازم ممنون
سلام خدمت مهندس رانو.در مورد اینکه چرا پرسنل دکل خارجی هستند به این دلیل که این دکل ها در رنت شرکت نفت می باشند.بدین معنی که این دکل ها به عنوان پیمانکار آن میدان مشغول به فعالیتند مانند دکل ساگا که از کشور ژاپن فعالیت داره.چه بسا دکل های دریایی ایرانی مانند رجایی نیز در این میدان حضور دارند.
در مورد جابجایی ها بستگی به نوع دکل دارد .اگه به کتاب حفاری مراجعه کنید دکل های دریایی انواع مختلفی دارند.این دکل از نوع jack up بود.دکل juck up همانطور که میدونید هنگامی که عمق آب کlمتر از ۳۵۰ فوت باشد مورد استفاده قرار میگیرند و از نوع Bottom supported است.دکل های از این نوع همیشه به صورت عمودی در آب ثابت می شوند.ولی برخی دکل ها که از نوع semisubmersible اعماق بالا ۶۰۰۰ فوت و معمولا در دریای شمال فعالیت می کنند به صورت شناور هستند و هم در راستای عمود و هم در راستای افقی جابجایی دارند ولی هرگز به کف دریا ثابت نمی شوند
در تصویر زیر نحوه قرار گیری دکل های دریایی نمایش داده شده است
سلام خدمت دوست خوبم ادمین.بله از قایق های مسافرتی (کرو بوت) نیز برای جابجایی استفاده می شود.ولی معمولا سرویس های کمپانی(زمین شناس-نمودارگیری-گل شناس-پسماند-حفاری کج و ROP) و کمپانی من از چاپر استفاده می کنند و سایر خدمه از قایق های مسافرتی.زمان رسیدن با چاپر ۱ ساعت و با قایق های مسافرتی بین ۷ تا ۱۲ ساعته.زمانی که دریا خراب باشه نیز دو چاپر می فرستند.از معایب دریا فقط میتونم به رفت و آمد آن اشاره کنم.چونکه ممکنه به دلیل خرابی شرایط جوی ۱ هفته اضافه کار کنی
مهندس داراب پور , میخواستم بدونم اسم این دکل چیه تا منم واسه کارآموزی برم اونجا؟
سلام.با توجه به سختی کار بر روی این دکل ها و نیروی با تجربه یکی از شرایط کار بر روی این دکل ها است.می توان گفت گرفتن کارآموزی بر روی دکل های دریایی امری محال است.نام دکل کسل کرفت و مربوط به یک شرکت هندی با خدمه انگلیسی آمریکاییست.
سلام.برای نیروی های شرکت های دولتی تفاوتی ندارد.ولی شرکت های خصوصی با توجه به اینکه نحوه حقوق بر اساس روزانه است تاثیر گذار است.